Știri

septembrie 10, 2024

Dovada unui fapt negativ a executării unei obligații de a face

Pornind de la axioma juridică potrivit căreia „nimeni nu poate fi ținut să facă dovada unui fapt negativ”, în cadrul unui litigiu având ca obiect „obligația de a face”, sarcina probei ar trebui considerată răsturnată,…

CITEȘTE MAI MULT
august 28, 2024

Prezentarea și sancționarea faptelor de plagiat în lumina dispozițiilor din Legea nr. 183 din 2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare și inovare

Legea nr. 183 din 2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare și inovare, în vigoare din data de 12 iulie 2024, abordează problematica plagiatului cu o atenție deosebită, considerându-l o încălcare gravă a eticii și…

CITEȘTE MAI MULT
august 19, 2024

Încălcarea principiului contradictorialității. Nelegalitatea hotărârii determinată de soluționarea cauzei în baza unei excepții care nu a fost pusă în discuția contradictorie a părților

Hotărârea judecătorească prin care instanța de judecată soluționează cauza în baza unei excepții care nu a fost pusă în discuția contradictorie a părților, este nelegală, hotărârea fiind considerată ca fiind pronunțată cu încălcarea regulilor de…

CITEȘTE MAI MULT
august 13, 2024

Infracțiunea de contrafacere a unei mărci și infracțiunea de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, reglementate de Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice

Dreptul proprietății intelectuale reprezintă acea ramură de drept care are ca scop protejarea creațiilor precum invențiile, operele literare și artistice, desenele, simbolurile, mărcile precum și drepturile de autor. În sistemul legislativ românesc, baza juridică a…

CITEȘTE MAI MULT
august 2, 2024

Mandatul și onorariul practicianului în insolvență

Teza premisă: Mandatul practicianului în insolvență respectă în esență dispozițiile dreptului comun cu particularitățile date de legea specială. Însărcinarea practicianului cu atribuțiile unei proceduri de insolvență are la bază hotărârea adunării creditorilor, prin care aceștia…

CITEȘTE MAI MULT
iulie 25, 2024

CONSIDERENTE PRIVIND PROTECȚIA DREPTULUI DE AUTOR ȘI COLECTAREA REMUNERAȚIILOR DIN UTILIZAREA OPERELOR DE CĂTRE TERȚI

Dreptul de autor asupra oricăror opere de creaţie intelectuală este recunoscut şi garantat prin lege, acest drept fiind strânslegat de persoana autorului şi comportă atribute atât de ordin moral, cât şi patrimonial. În ceea ce…

CITEȘTE MAI MULT
iulie 9, 2024

Procedura insolvenței. Repunerea creditorilor în termenul de înscriere la masa credală

Teza premisă: Titularii de creanțe anterioare deschiderii procedurii insolvenței, care nu depun cererea de admitere a creanței în termenele legale, sunt decăzuți din dreptul de a fi înscriși în tabelul creditorilor și nu dobândesc calitatea…

CITEȘTE MAI MULT
iulie 1, 2024

#ShortNotice Modificări legislative privind infracțiunile rutiere prevăzute de art. 335 și art. 336 Cod Penal

Prin Legea nr. 172/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive din data 31.05.2024, a…

CITEȘTE MAI MULT
iunie 21, 2024

Depunerea direct în apel sub forma unor înscrisuri noi, a cheltuielilor de judecată solicitate în fața primei instanțe

În şedinţa din 17 iunie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă – a stabilit cu caracter obligatoriu că, în ipoteza în care au fost…

CITEȘTE MAI MULT
iunie 16, 2024

Noi standarde în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor

Conform standardelor europene în materia construcțiilor, toate clădirile noi trebuie să îndeplinească condiții de performanță energetică ridicată și un consum scăzut de energie. Mai exact, încă cu anul 2021, clădirile noi, pentru care recepția la…

CITEȘTE MAI MULT